WhatsAppgroep Ugchelen

Do's and Dont's

Do’s and Dont’s in de whatsappgroepen. Wat kan wel en niet in de groep worden gemeld? De scheidslijn is vaak moeilijk aan te brengen. Een vermist kind kan wel, een vermist huisdier weer niet. Als je je onveilig voelt door aanwezigheid van verdachte personen, dan wel. Om na een paar uur nog je mening of reactie te geven over een melding of om een aanmelding voor deelname aan de groep door te geven niet. Je maakt zelf de keuze......... Wees je er echter van bewust dat jouw bericht naar alle leden van de buurtgroep gaan en dat de leden een urgente melding verwachten. Iedereen kan er door gealarmeerd en verontrust worden door jouw berichtje. Als er te vaak onterecht gebruik wordt gemaakt van de groep, haken er leden af of kijkt men niet meer op van een melding en dat vermindert de effectiviteit van een dergelijk medium. Dus gebruik de groep alleen als het echt nodig is. En als je graag wat wil delen met de andere leden, mail of app het dan alleen naar de beheerder, zodat die het kan verspreiden naar alle buurtleden. Voor meer informatie kunt u ook kijken op http://wabp.nl/wanneer-appt-u-de-buurt/

Spelregels

Spelregels voor deelname aan de Whatsapp-groep

 1. Deelnemers hebben een minimum leeftijd van 18 jaar.

 2. Deelnemers zijn woonachtig in de wijk/buurt waar de groep wordt opgericht.

 3. Het oprichten van een WhatsApp-groep is een burgerinitiatief en is bedoeld om elkaar te informeren over verdachte situaties. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.

 4. Volg de volgende stappen bij het zien van een verdachte situatie:

 • -  S = Signaleer

 • -  A = Alarmeer 1-1-2

 • -  A = App om de verdachte situatie bekend te maken bij anderen.

 • -  R = Reageer. Doe dit door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat we de plannen van de mogelijke inbreker verstoren. (“ zaak stuk maken”). Doe dit alleen als u zich veilig voelt. U kunt bijvoorbeeld vragen of hij/zij naar iemand op zoek is of laat merken dat hij gezien is. Daarnaast kunt u met meerder personen uit de Whatsapp-groep naar buiten gaan ipv alleen.

 1. Laat door middel van een Whatsapp-bericht aan elkaar weten dat 1-1-2 gebeld is. Voorkom een regen van 1-1-2 meldingen.

 2. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.

 3. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten.

 4. Het versturen van foto’s van een verdacht persoon is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en opvallende kenmerken kunnen ook goed beschreven worden.
  Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het vooral het kenteken.

 5. Gebruik deze Whats-App groep alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.